BinnensteBuiten: Stoofvlees van Léon, de Sela Tuinen & een stolphoeve in Blokker

Maker van kant-en-klaar stoofvlees, Jort Heijmans, neemt chef-kok Leon Mazairac mee op safari. Ze gaan naar de bron van zijn product: de limousinerunderen van boer Frank Tillemans. Die hebben een goed leven in een Noord-Limburgs natuurgebied. Midden in de natuur maakt Leon een mooi gerecht bij het stoofvlees van Jort.

In Nationaal Park Drents-Friese Wold liggen de Sela Tuinen van Ingrid en Anton Cornelissen. Wat in 1979 begon met de aankoop van een bouwval en een heel klein stukje grond is uitgegroeid tot een huis met een prachtige tuin van een halve hectare groot. De tuin is één geheel en staat in verbinding met de natuur er om heen, want zo zegt Ingrid ‘Een huis heeft kamers, een tuin niet’.

Esther Veenendaal en Olivier van der Vooren wonen in ‘De Barmhartige Samaritaan’ in het Noord-Hollandse Blokker. Dit is één van de oudste stolphoeves van ons land, een woonhuis met 359 jaar geschiedenis. Al bij de eerste foto weten Esther en Olivier dat ze hier willen wonen. De voorkant van het pand: daar vielen ze meteen op! Omdat het interieur van de boerderij in originele staat is terug gebracht en zo moet blijven, mogen Olivier en Esther er vrijwel niets aan veranderen. Maar Olivier heeft wel genoeg ruimte voor een bijzonder hobby: de voormalige koeienstal is omgetoverd tot een museum.

Binnenstebuiten, dinsdag 27 november om 18.45 uur op NPO 2.