BinnensteBuiten: Stroopwafelfabriek Gouda als huis, Alain Gasconne koeien, wadlopen

Anne Noordam en Thong Lei werken en wonen samen. Hun gedeelde passie: eclectische interieurs ontwerpen met meubelstukken en kunst uit de hele wereld. “Het moet lagen hebben. Wie de mensen zijn en waar zij voor staan, moet je terugzien in hun interieur”, aldus Thong. Hun eigen huis is daar een goed voorbeeld van, ze wonen al 25 jaar in een oude fabriek. Waar vroeger stroopwafeltjes werden gebakken staat nu het Napoleon III bankje en hangen prachtige schilderijen. Zo zouden de industriële keuken voor Thong, de wc met 17-eeuwse schilderijlijsten en de garderobekamer met oud geslepen spiegelglas in het meest exclusieve warenhuis niet misstaan.

Op de rijke grond van de Flevopolder verbouwen boerderijeigenaren Jos Jeuken en Ellen Krul met hulp van boer Klaas-Jan Stiksma diverse gewassen. Ze boeren op biologisch-dynamische wijze en gebruiken als mest voor het land de mest van hun eigen Gasconne-runderen. Van dit prachtige, sobere Franse koeienras wordt culinair expert Alain Caron vanzelfsprekend enthousiast!

En weer, of geen weer, geboren Terschellinger Flang Cupido is bijna altijd op het wad te vinden. Vandaag trotseert hij windkracht 6. Flang weet alles van de flora en fauna van dit geweldig mooie gebied. Hij laat zien waarom de waddenkrab een fantastische minnaar is en welk dier zijn eigen voedsel kweekt en tegelijkertijd de zeebodem schoonmaakt.

BinnensteBuiten, dinsdag 1 januari 18.45 uur op NPO 2