BinnensteBuiten: van drukkerij tot herenhuis en de essentaksterfte

In Den Haag verbouwen Petra Reijrink en haar partner een oude drukkerij om tot een comfortabel en warm herenhuis. Ze doen er 8 jaar over om alle ruimtes naar hun zin te maken. Ze herstellen de kamers in de authentieke staat, maar wél met een leefbare twist. Intussen vertaalt Petra’s liefde voor de combinatie van oud en nieuw zich naar een speels interieur. Betekenisvolle familiestukken, prints met dieren, oude bouwmaterialen; alles komt in haar verzamelhuis samen.

Chef-kok Ramon Brugman maakt een curry met hele eieren met kokosrijst een yoghurtsaus en pakora. Dit laatste is een Indiaas gefrituurde snack.

Boswachter Marieke Schatteleijn is in Zuid-Holland. Een oude kenmerkende boomsoort dreigt uit het Nederlandse bos te verdwijnen: de es. Te herkennen aan de open kroon, de langwerpige kleine blaadjes in de vorm van een veer en de typische zwart fluweelachtige knoppen. De boom wordt in rap tempo aangetast door essentaksterfte, een schimmelziekte waar de bomen niet van herstellen. Tachtig procent van het bos van Staatsbosbeheer is al aangetast. In de winterperiode, als de bomen in rust zijn, wordt er met man en macht gewerkt om de aangetaste bossen te herstellen. Overal waar essen verdwijnen worden op dit moment andere soorten aangeplant. Gezonde essen worden gespaard in de hoop dat ze niet helemaal zullen verdwijnen uit het Nederlandse bos.

BinnensteBuiten, maandag 10 februari om 18.45 uur op NPO 2.