BinnensteBuiten: Victoriaanse details in huis, Turkse pide en Walcheren

In Terheijden laat een sprookjesachtig huis uit 1902 de creatieve Lotty Takens maar niet los. Het kost moeite om haar man Rick te overtuigen, maar ook hij valt uiteindelijk voor de charmes van deze woning. Inmiddels wonen ze hier al jaren met hun drie zoons. Lotty’s liefde voor mystieke sferen en Victoriaanse details voert toch wel de boventoon in huis. Met de zachtroze kleuren en oude details ademt het huis dan ook een zekere melancholie. Maar bovenal past Lotty deze invloeden op frisse wijze toe; zo heeft ze zelf gloednieuwe lambrisering op de muren aangebracht en zweven er meerdere fantasierijke kroonluchters door het huis.

Chef-kok Ramon Brugman maakt een Turkse pide. Deze platte broodjes zijn erg populair in Turkije en ook Ramon is groot fan.

Boswachter Marieke Schatteleijn is in Zeeland op Walcheren. De manteling van Walcheren is een bescherming die destijds is aangelegd om de grote buitenplaatsen en hun tuinen te beschermen tegen zand en wind van zee. De rijkelui uit Middelburg en Veere lieten in de Gouden Eeuw grote buitenhuizen bouwen om in het weekend de stad te kunnen ontvluchten, maar zagen het ook als belegging. De tuinen die toentertijd aangelegd zijn hebben de natuur en omgeving van Walcheren blijvend beïnvloed.

BinnensteBuiten, maandag 30 maart om 18.45 uur op NPO 2.