BinnensteBuiten: wonen in de Tilburgse duikklokwoning en een boekweitpannenkoek maken

In de Tilburgse binnenstad staat een architectonisch hoogstandje: in de volksmond de duikklok genoemd. Nancy van Brouwershaven en Edward Hamers bewonen het bovenste gedeelte, met een fijn uitzicht over de stad. Nancy is degene die de inrichting heeft bepaald, maar Edward vindt het ook allemaal prachtig. Toen ze elkaar op wat latere leeftijd leerden kennen, bleken zij allebei dezelfde smaak en dezelfde botervloot te hebben, dus hun inboedel sloot naadloos op elkaar aan. Het mag in tegenstelling tot de moderne bouw aan de buitenkant een landelijk romantische inrichting genoemd worden.

In de Nationale Week Zonder Vlees maakt Sharon een boekweitpannenkoek met zelfgemaakte humus en gegrilde groenten. Lekker, snel klaar én plantaardig!

Marieke bezoekt Landgoed Slangenburg in de Achterhoek. Middelpunt hiervan is een kasteel uit de 17e eeuw, met eromheen het uitgestrekte en symmetrisch aangelegd lanenstelsel van vooral rijzige oude eiken en beuken. De lanen zijn aangelegd in strakke geometrische lijnen om het kasteel heen. En dat is uniek, want bijna nergens in Europa is deze zogenaamde trapezium-structuur zoals die van Slangenburg bewaard gebleven. De oeroude bomen en het dode hout trekt alle soorten spechten aan. En kleine bosdieren zoals vleermuizen en boommarters, die zich in de grotere boomholtes nestelen.

BinnensteBuiten, maandag 9 maart om 18.45 uur op NPO 2.