BinnensteBuiten: Wonen in een kasteel, trekvolgels op Terschelling en een camping voor varkens

In het Gelderse Loenen woont Alexander met zijn dochters in een heus kasteel. Hij is er geboren en getogen en weet dus niet beter dan dat hij op deze plek woont. 20 jaar geleden werd hij zelf de eigenaar en in die twintig jaar is hij bezig geweest het achterstallige onderhoud weg te werken. Tot op de dag van vandaag is hij bezig met diverse kamers op te knappen. Alexander roept gekscherend dat je ‘een beetje eigenaardig moet zijn’ om hier te willen wonen want er is altijd werk aan de winkel. Het is een stuk minder romantisch dan mensen vaak denken...

Chef-kok Ramon Brugman heeft een bijzonder gast in zijn keuken: zijn moeder! Ze gaan samen kokkerellen en maken het familiegerecht dadar isi. Als kind kreeg Ramon dit Indische gerecht al voorgeschoteld door zijn moeder Ariena Brugman: een gevulde omelet met daarbij spitskool en rijst met allerlei Indische kruiden. Wie heeft de broek aan in de keuken, zoveel jaar later..?

Camilla Dreef is voor het eerst als vogelaar op Terschelling! Want haar laatste bezoek is in haar kindertijd geweest… Bij Terschelling denk je vaak niet meteen aan boerenweilanden, alhoewel hier ruim duizend hectare boerenland is. En op boerenland zitten trekvogels! De Wulp bijvoorbeeld- de nationale vogel van dit jaar. Boer Gerben laat zien of ze er zitten en vertelt wat hij leuk vindt aan deze vogel.

Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998. Als het doden van pasgeboren biggen tot zijn dagelijkse werk gaat horen, knapt er iets bij hem. Hij gooit het roer om en start in 2002 met het houden van Berkshire-varkens. Op zijn boerderij in Oirschot leven de varkens het hele jaar rond buiten, op hun zogenaamde ‘camping’. Ze hebben alle ruimte om te spelen en om modderbaden te nemen. “Mijn missie is om het varken te emanciperen. Ik wil mensen bewust maken van de waarde van het dier.”

BinnensteBuiten, zondag 8 september om 19.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.