BinnensteBuiten: wonen in een loft aan het spoor, Ramon maakt mergpijpjes en een bamboejungle

Langs het oude Hofpleinviaduct van Rotterdam reisden 100 jaar geleden dagjesmensen en badgasten van en naar Den Haag. Die tijd is allang voorbij en het inmiddels verpauperde gebied wordt de laatste jaren flink gerenoveerd. Wereldreiziger Esther komt op dat moment weer thuis en denkt met weemoed terug aan metropolen als Tokio en New York, waardoor ze een huis op dit ‘’Spoorpunt’’ wel ziet zitten! Geïnspireerd door eigenzinnige boetiekhotels creëert ze met behulp van haar handige vader in een oud kraakpand een loft waarin feminiene en masculiene elementen naadloos in elkaar overlopen. 

Chef-kok Ramon Brugman maakt een zoete lekkernij met een zachte vulling van botercrème, biscuit en frambozenjam gehuld in marsepein en een laagje chocola: in de volksmond een mergpijpje genoemd. Om je vingers bij af te likken!

Ruim vijfendertig jaar geleden koopt Hans Prins een flinke lap grond in Steenwijkerwold. Er grazen schaapjes. Maar in de winter is het er kaal en winderig. En dus gaat Prins op zoek naar een plant die groen blijft en tegelijk ook wat beschutting biedt tegen de felle wind. Bamboe. Het is liefde op het eerste gezicht. En in alle soorten en maten wordt de groenblijver uit Azië aangeplant. In de loop der jaren komen daar ook nog palmen, eucalyptus, camelia’s, bananen en andere exoten bij. En zo ontstaat er in de kop van Overijssel, te midden van alle maïsakkers, een exotische bamboejungle.

BinnensteBuiten, donderdag 5 maart om 18.45 uur op NPO 2.