BinnensteBuiten: Wonen in een Mongoolse yurt, Fort Sabina en koken met sterrenchef Jonnie Boer

Op een landelijke locatie in het Friese Goutum wonen yogalerares Elbrecht Claus en haar twee dochters samen in een Mongoolse yurt. Of, zoals ze er zelf altijd bij zegt: ‘Het heet eigenlijk een ger’. Elbrecht legt uit wat het verschil is, laat zien hoe het dagelijks leven in deze speciale woontent eruit ziet én toont ons haar duurzame voorzieningen, zoals de buitendouche en het composttoilet.

Boswachter Marieke is op een indrukwekkende plek in Nederland waar drie provincies elkaar kruisen: West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Middenin het overvloedige groen ligt hier Fort Sabina, een gigantisch monumentaal bouwwerk uit de tijd van Napoleon, ooit bedoeld om ons te verdedigen tegen vijandelijke invallen vanaf het water én het land. De afmetingen van het landschap, de ongerepte natuur en de ligging aan open water zorgden in oorlogstijden voor de veiligheid van soldaten, maar zijn nu vooral een lust voor het oog. Boswachter Tim vertelt Marieke alles over zijn unieke werkplek, waar natuur en cultuurhistorie hand in hand gaan.

En Culinair expert Alain Caron is in Overijssel waar hij samen met drie-sterrenchef Jonnie Boer het water van Zwolle opgaat. Jonnie kent de omgeving op zijn duim en weet precies waar hij mooie en lekkere ingrediënten kan halen. Ze proeven, vangen en plukken er op los, en van de buit maken ze samen een heerlijk gerecht.

BinnensteBuiten, zondag 11 november om 19.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.