BinnensteBuiten: wonen in een paalwoning en een winterdag in Walcheren

Gerda Minkjan woont in een paalwoning in de Kasbah, een jaren ’70-wijk gelegen aan de groene rand van Hengelo. De gemeenschapszin van weleer bestaat er nog steeds. Gerda woont er met veel plezier. In tegenstelling tot de strakke bouwstijl van de woning, bestaat haar inrichting uit een allegaar van landelijk-romantische, veelal tweedehands spullen. In haar slaapkamer heeft zij nog haar bijzondere trouwjurk hangen als herinnering. En omdat zij net oma is geworden heeft zij in een extra kamertje een vrolijke kinderkamer gemaakt.

Chef-kok Ramon kiest vandaag voor de Oosterse keuken. Hij maakt handgemaakte egg noodles met paksoi en geroosterde buikspek. Smullen maar!

Boswachter Marieke Schatteleijn is op een winterdag op Walcheren in Zeeland. Hier, precies 75 jaar geleden, vond de slag om de Schelde plaats. Heel Walcheren was bezet door de Duitsers en zij bezetten daarmee ook een belangrijke doorvoerroute vanuit de haven van Antwerpen landinwaarts. De geallieerden besloten de dijk aan de westkant van Walcheren te bombarderen om het gebied onder water te zetten. Dit had niet alleen gevolgen voor de Duitse vijand, maar ook voor het groen, de dieren, de boeren èn de inwoners op Walcheren.

BinnensteBuiten, maandag 20 januari om 18.45 uur op NPO 2.