BinnensteBuiten: wonen in een pottenbakkerij en kikkererwtenpannenkoekjes

Het Brabantse Oosterhout is vanaf de late middeleeuwen dé plek waar veel pottenbakkers zich vestigen om goedkoop aardewerk te produceren. Vandaag de dag is nog maar één zo’n pottenbakkerij overgebleven. De ondernemende Nellie en haar man treffen deze in aftandse staat aan, maar restaureren het tot de laatste steen om hier te gaan wonen. Nadat Nellie’s echtgenoot overlijdt, deelt ze het huis met dochter Leonie en schoonzoon Joost. Iedere dag geniet dit drietal van de vele sporen die de geschiedenis heeft achtergelaten. En die bijzondere geschiedenis heeft zelfs een connectie met het wereldberoemde ‘’Melkmeisje’’ van Vermeer.

Chef-kok Ramon Brugman gaat op de vegetarische tour. Hij maakt kikkererwtenpannenkoekjes met kerrie, auberginestoof en een spannende salsa.

Door klimaatverandering en extreme weersomstandigheden krijgt de IJssel in de toekomst vaker te maken met hoge waterstanden. Daarom is er vlakbij Kampen een klimaatbuffer aangelegd. Dit betekent dat de rivier bij hoog water vrij spel heeft, in een speciaal daarvoor aangewezen gebied. Een win-winsituatie, de bewoners van Kampen houden droge voeten en water minnende soorten waaronder allerlei vogels, de zeldzame waterspitsmuis en de grote modderkruiper krijgen er een groot natuurgebied bij. In april is het gebied open gegaan voor publiek. Boswachter Marieke Schatteleijn neemt vandaag een kijkje in dit nieuwe stukje natuur.

BinnensteBuiten, maandag 13 januari om 18.45 uur op NPO 2.