Het beste van de afgelopen weken BinnensteBuiten

Esther Veenendaal en Olivier van der Vooren wonen in ‘De Barmhartige Samaritaan’ in het Noord-Hollandse Blokker. Dit is één van de oudste stolphoeves van ons land, een woonhuis met 359 jaar geschiedenis. Al bij de eerste foto weten Esther en Olivier dat ze hier willen wonen. De voorkant van het pand: daar vielen ze meteen op! Omdat het interieur van de boerderij in originele staat is terug gebracht en zo moet blijven, mogen Olivier en Esther er vrijwel niets aan veranderen. Maar Olivier heeft wel genoeg ruimte voor een bijzonder hobby: de voormalige koeienstal is omgetoverd tot een museum.

Chef-kok Sharon de Miranda maakt zoete aardappelburgers en serveert die met whiskeysaus, gebakken uien en een salade van courgette, gedroogde cranberries en munt. Lekker én vegetarisch!

In het Gelderse Bennekom houdt Mireille Wösten paarden met een bijzonder uiterlijk, namelijk ‘curly horses’. Dit zijn paarden waar mensen met een paardenallergie vaak níet allergisch op reageren. Daarnaast zijn ze, vanwege de krullen, ook nog eens een bijzonder mooi. De jonge hengsten razen de eerste jaren uit in een groot natuurgebied niet ver van het land van Mireille. Bij haar huis staan vier curly horses, twee dames, een hengstveulen en haar grote trots: Samana. Om haar drukke baan en gezinsleven af en toe even te verlaten, rijdt ze met Samana prachtige lange tochten door de natuur.

Aan de Vliet in Voorburg ligt de prachtige voormalige 18e eeuwse buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’. In haar lange geschiedenis maakte het gebouw naam als een befaamde kostschool voor jongens. Vandaag de dag is het een appartementencomplex. Achter de timpaan van de zolder woont ‘stadshistoricus’ Kees van der Leer. Met zijn verfijnde smaak heeft hij de donkere, houten ruimte ingericht met moderne en frisse meubelobjecten. Ook de schimmen uit het rijke verleden van deze buitenplaats geeft Kees een speciaal plekje in huis.

Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Noord-Hollandse dorp Waarland teler Martin Carnas.

In de koude kas telen Martin en zijn vader Leo winterpostelein. Laat dat nou een van Leons favoriete wintergroenten zijn! Voordat Leon gaat koken met deze “vergeten groente”, steekt hij eerst zijn handen uit de mouwen in de kas.

BinnensteBuiten, zondag 20 januari om 19.10 uur op NPO 2.