Brandpunt+: op zoek naar verdwenen IS-kinderen

Naar schatting zitten er 80 tot 100 vrouwen en kinderen van Nederlandse afkomst vast in Koerdische vluchtelingenkampen. De Nederlandse regering weigert deze families te ondersteunen omdat de jihadisten vrijwillig zijn vertrokken naar IS-gebied. Er bestaat de angst dat deze fundamentalisten na terugkeer een veiligheidsrisico zijn. In de eerste uitzending van het nieuwe Brandpunt+ gaat Tom Kleijn samen met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel op zoek naar Nederlandse IS-kinderen in Syrië.

Eind vorig jaar ontmoet Eddy in een vluchtelingenkamp een 11 jarig jongetje met de Nederlandse naam Rene Barendse. Zijn moeder is van Turkse afkomst en is jaren eerder afgereisd naar IS-gebied. Eddy belooft haar dat hij zal proberen om contact te leggen met de Nederlandse vader van Rene, die in Leeuwarden zou wonen.

Tijdens zijn zoektocht naar de vader wordt Eddy benaderd door wanhopige families die de afgelopen jaren hun kinderen zagen vertrekken naar het kalifaat. Inmiddels zijn ze het contact verloren. Eddy bezoekt met een stapeltje foto’s van vermiste kinderen in de hand vluchtelingenkampen in Noord-Syrië in de hoop dat mensen de kinderen herkennen.

Afgelopen zomer is IS zo goed als verslagen in Syrië en Irak. De Nederlandse overheid wil IS-families alleen helpen als mensen zich zelf aanmelden bij een consulaat of ambassade. Het probleem is dat het voor IS-families onmogelijk is om zich in Syrië en Irak te verplaatsen omdat ze vast worden gehouden in deze kampen.

Eddy van Wessel vindt dat Nederland de morele plicht heeft om in ieder geval de kinderen te helpen. Hij vindt dat de kinderen niet de dupe mogen worden van de keuze van hun ouders om naar het kalifaat te gaan. Zolang de overheid niets doet voelt Eddy het als zijn plicht om zelf iets te doen. “Als ik het niet doe doet niemand het.”

Brandpunt+, dinsdag 30 januari om 20.25 uur bij NPO 2.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880