Serie Brandpunt+: De Klimaatkantelaars - De Veeteelt

Brandpunt+ brengt online en op tv een driedelige serie over De Klimaatkantelaars. Kantelaars van het klimaat die, hoe groot de uitdaging ook lijkt, maar één missie hebben: Nederland daadwerkelijk duurzaam maken. Niet morgen, maar nu.

"Nederland wordt duurzaam", stelt het regeerakkoord van ons nieuwe kabinet. Maar wie gaat hier voor zorgen? Terwijl de plannen van Rutte III door deskundigen halfslachtig worden genoemd, komen de echt kansrijke maatregelen misschien wel van mensen zoals u, en wij. Het vernieuwde Brandpunt+, dat op zoek gaat naar perspectief en oplossingen – de plus – zoekt deze mensen op in de serie De Klimaatkantelaars.

Het eerste deel (donderdag 1 februari) gaat over de veeteelt. Hoe zit het met een van 's lands grootste vervuilers? De veehouderij stoot broeikasgassen uit en verbruikt veel water; we moeten minder vlees eten willen we dit terugbrengen. Maar kunnen we wel zonder? “Ja,”zegt Jaap Korteweg, beter bekend als De Vegetarische Slager, “als de vervanger qua smaak en structuur maar zo veel mogelijk op vlees lijkt”. Dus gaat verslaggever Henk van der Aa op pad met deze klimaatkantelaar die inmiddels 12 miljoen euro omzet draait en zelfs de vleesindustrie lijkt te overtuigen van een vleesloze toekomst.

Online neemt ‘snackspert’ Eke Bosman de proef op de som: hoe lekker zijn de producten van de vegetarische slager vergeleken met écht snackbarvoer. Waarom zijn we eigenlijk niet allemaal vegetariër? Transitiewetenschapper Jan Rotmans legt uit hoe je een grote groep mensen in beweging krijgt. En de Amerikaanse auteur Paul Shapiro onderzocht hoe we zelfs de meest verstokte carnivoren zo ver krijgen dat ze overgaan op kweekvlees. 

In deel twee (donderdag 8 februari) richt Brandpunt+ zich op een blinde vlek: de scheepvaart. Als de 25 grootste stookolieschepen net zo veel zwavel uitstoten als alle auto's op aarde, en Rotterdam de grootste haven is van Europa, zijn wij Nederlanders dan niet zwaar de klos? Brandpunt+ gaat in het tweede deel samen met een aantal klimaatkantelaars op zoek naar de beste en meest duurzame brandstoffen. 

In deel drie van De Klimaatkantelaars kijkt Brandpunt+ naar het vermaledijde gas. "We moeten van het gas af", roept minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De Groningers zullen opgelucht ademhalen bij het afbouwen van deze fossiele brandstof. Maar is er een alternatief? Misschien wel, en nota bene in Groningen wordt er volop mee geëxperimenteerd: waterstof. 

Brandpunt+, De Klimaatkantelaars, online op Brandpuntplus.nl en donderdag 1, 8 en 15 februari om 20.25 uur op NPO 2.

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880