Broodje Gezond: ‘Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?’

Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten? In de derde aflevering van Broodje Gezond onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris biologische groenten. Hoewel steeds meer mensen deze groenten kopen, is er in de wetenschap veel onduidelijkheid over het effect van biologische groenten op de gezondheid: zijn ze daadwerkelijk voedzamer en minder schadelijk dan de bespoten niet-biologische variant? Of is dit een fabeltje?

Marlijn –die er vanuit gaat dat ‘biologisch’ ook ‘onbespoten’ betekent-, en Ersin –die zich afvraagt of biologische wortels ook een beter leven hebben- praten met wetenschappers en telers om erachter te komen wat nou écht het verschil is tussen biologische en niet-biologische groenten: het verschil in de teelt, de bestrijdingsmiddelen én de voedingsstoffen.

Ersin loopt een dagje mee met een niet-biologische groenteteler, terwijl Marlijn preien schoonmaakt bij een biologische boer. Beide telers hebben een voorraad aan bestrijdingsmiddelen, maar wat zit daar nou precies in? Hiervoor gaat Ersin langs bij een landbouwonderzoeker. En hoe schadelijk is dit? Daarover gaat Marlijn in gesprek met een toxicoloog.

Broodje Gezond, dinsdag 31 mei om 21.10 uur op NPO 3.