Cannabis: aflevering 1 - Pioniers

In 2014 wordt de Nederlandse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. De Nederlandse overheid doet het af als een Thaise zaak en weigert hulp. Familie, vrienden en advocaten beginnen een wanhopig gevecht om Johan en zijn vrouw uit de ‘hel van Bangkok’ te halen. De zesdelige documentaireserie Cannabis legt op meeslepende wijze bloot hoezeer het lot van Johan van Laarhoven is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid.

In deze meeslepende eerste aflevering zie je hoe de opkomst en ondergang van coffeeshophouder Johan van Laarhoven verliep, afgeschilderd tegen het vijftig jaar bestaande Nederlands gedoogbeleid.

In 1970 wordt op het Holland Popfestival in het Kralingse bos voor het eerst oogluikend het gebruik van hasj gedoogd. Men ontdekt nieuwe kansen om hier geld mee te verdienen en een tijd van pionierende cannabis ondernemers breekt aan. Dankzij het gedoogbeleid wordt cannabis net zo’n groot exportproduct als Heineken, Goudse kaas en Johan Cruyff. 

Dan wordt in 2014 de Nederlandse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven opgepakt in Thailand en tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Is hij een slachtoffer van ons ooit zo vooruitstrevende gedoogbeleid?Familie en vrienden beginnen een wanhopig gevecht om Johan en zijn vrouw uit de ‘hel van Bangkok’ te halen, maar de Nederlandse overheid weigert hulp.

Cannabis, woensdag 30 september 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.  

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880