Dance around the World: Jan en Ish naar Colombia

In het culturele reisprogramma Dance around the World gaan goede vrienden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou de wereld over om de meest bijzondere dansen te leren. Als voormalig modern danser en voormalig hiphopdanser hebben zij hun strepen in de danswereld wel verdiend, maar kunnen zij zich ook totaal onvoorbereid staande houden in onbekende danswerelden?

Door middel van de dans duiken Jan en Ish in de cultuur van het land, met al haar bijzondere en soms bizarre tradities. Uiteindelijk voeren zij de dans samen met de lokale bevolking op en laten ze zien dat dans mensen en culturen kan verbinden.

Jan en Ish reizen onder andere af naar het hoge Andesgebergte van Peru om daar de Danza de la Tijeras op te voeren, doen mee met een Hopakoptreden in een groot theater van Oekraïne én laten op een Jordaans feest zien wat ze kunnen van de Arabische dans, de Dabke. 

Colombia
In de eerste aflevering van Dance around the World reizen Jan Kooijman en Ish Ait Hamou af naar Colombia. Niet om een Colombiaanse dans te leren, maar een van oorsprong Afrikaanse slavendans: de Mapalé. Om deze dans echt te begrijpen moeten Jan en Ish de herkomst kennen en het gevoel van de dans begrijpen. Hiervoor treden ze letterlijk in de voetsporen van de voormalig slaven naar het eerste bevrijde slavendorp.

In de volgende afleveringen van Dance around the World staan Peru, Oekraïne, Thailand, Jordanië en Ierland op het programma.

Dance around the World, vanaf maandag 19 februari 21.25 uur op NPO 3.