The Last Dalai Lama

Een intiem portret van de 14e Dalai Lama naar aanleiding van zijn 80e verjaardag in 2015. Wat is nu nog echt belangrijk voor Zijne Heiligheid en hoe bereid hij zich voor op zijn eigen einde?

Reden voor regisseur Mickey Lemle, die al eerder een film over de Dalai Lama getiteld Compassion in Exile in 1992 maakte, om de camera nogmaals op de geestelijk leider te richten wat resulteert in een bijzonder, zeer persoonlijk portret. Wat is nu nog echt belangrijk voor Zijne Heiligheid? Hoe denkt hij over de voortdurende confrontatie tussen Tibetanen en China? Welke invloed heeft Zijne Heiligheid op de politiek en op spirituele vraagstukken? Wat zijn de persoonlijke gevoelens over ouder worden en sterven nu hij in de herfst van zijn leven staat? En wat is zijn visie op de prangende vraag of er een vijftiende Dalai Lama zal zijn, of zal hij de laatste Dalai Lama blijven?

Regisseur Mickey Lemle mengt materiaal uit zijn eerdere film met nieuwe opnames waarin hij intieme gesprekken met de Dalai Lama en zijn familie voert als ook met goede vrienden uit zijn nabije cirkel spreekt. Via archiefbeelden gaan we terug naar het verleden: naar de hoopvolle ontmoeting met Mao tot het moment dat de Dalai Lama besluit in 1959 uit Tibet te vluchten wat het begin van zijn ballingschap zal markeren.

De impact van het boeddhisme en de Dalai Lama op het Westen is in de 25 jaar sinds Lemles eerdere film gestegen. In The Last Dalai Lama  zien we hoe de Dalai Lama zich nu inzet om met de boeddhistische kennis en technieken over de menselijke geest een maatschappelijke bijdrage hoopt te leveren binnen educatie en de geestelijke gezondheidszorg. Leraren van de basisschool in British Columbia passen bijvoorbeeld  Emotionele Intelligentie en geweldloze conflictoplossing toe in hun klassen die op zijn visie gestoeld zijn en werkt hij samen met neuropsychologen en gedragstherapeuten in hoe negatieve emoties zoals woede, haat, jaloezie en afgunst in kaart gebracht kunnen worden en kunnen worden overwonnen.
The Last Dalai Lama (2016), zondag 2 september om 14.55 uur op NPO 2.