Van Dis en de Dalai Lama – aflevering 1

In 1986 maakten Adriaan van Dis en de Dalai Lama kennis met elkaar in het VPRO-boekenprogramma Hier is….  Ze spraken onder meer over wetenschap en religie. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw in India.

Van Dis groeide op met een theosofische moeder. Tibet, yoga en reïncarnatie waren alledaagse begrippen thuis; hij hield er een gezonde allergie voor zwevers aan over. En toch, de Dalai Lama en de groeiende populariteit van het Boeddhisme in het westen zijn hem blijven boeien. Wat projecteren westerlingen op een 83 jaar oude geestelijk leider die twittert en een facebook-pagina heeft met meer dan 13 miljoen volgers?


De persoonlijke zoektocht van Van Dis naar de betekenis van het Boeddhisme in onze samenleving is het vertrekpunt in de 3-delige serie. Als voorbereiding op zijn reis naar Darhamsala en een ontmoeting met de Dalai Lama (die in september voor de grote Boeddha tentoonstelling in de Nieuwe Kerk naar Amsterdam komt) verkent van Dis in de eerste aflevering de groeiende belangstelling voor het Boeddhisme in het westen. Is het een flirt of is het ernst? Projecteren we niet te veel idealen op een oosterse levensfilosofie of godsdienst die wij maar oppervlakkig kennen? Hij spreekt met geleerden, gelovigen en zoekenden. Onder andere met de Amerikaanse comédienne Ruby Wax die veel baat blijkt te vinden bij een praktisch Boeddhisme.  
Van Dis en de Dalai Lama, woensdag 15 augustus om 21.10 uur op NPO 2.

N.B. Zijne Heiligheid de Dalai Lama komt in september dit jaar naar Nederland om de grote boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe kerk in Amsterdam te openen. Dit feit inspireerde Van Dis mede deze zoektocht nu te ondernemen.