De Brug

De Brug: over tegenstellingen, symbolen en overwinningen

Frank Westerman en Maite Vermeulen zijn vanaf 4 januari 2018 te zien als presentatoren van de vierdelige documentaireserie De Brug, waarin historisch beroemde bruggen centraal staan.

Voor De Brug bezoeken schrijver Frank Westerman en De Correspondent-journaliste Maite Vermeulen bruggen die extreme groepen met elkaar verbinden, zoals arme aan rijke gebieden of voormalige oorlogstegenstanders. De onderliggende vraag in iedere aflevering is: in hoeverre lukt het mensen om die tegenstelling te overwinnen?

Voor De Brug is onder meer gefilmd in de Bosnische stad Mostar. Daar vochten ruim 25 jaar geleden Bosnische Kroaten en het Bosnische regeringsleger een bloedige oorlog uit, aan weerszijden van de rivier de Neretva. De iconische brug Stari Most werd daarbij opgeblazen. De brug werd later met hulp van de internationale gemeenschap herbouwd, als symbool van verzoening. Maar de vraag is of die toenadering ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Andere uitzendingen gaan over de de brug in San Rafael del Rio in Spanje, de CCC Bridge in New Orleans en de brug over de Rusizi-rivier (tussen Rwanda en Congo).

De Brug, vanaf donderdag 4 januari om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.