De Brug - Aflevering 3: New Orleans

Deze aflevering speelt zich af in New Orleans, Verenigde Staten. Deze stad staat bekend om zijn Jazz maar sinds een aantal jaar ook vanwege de orkaan Katrina. Twaalfenhalf jaar geleden overspoelde zij New Orleans. Een groot deel van de stad kwam onder water te staan, hele wijken werden weggevaagd en duizenden mensen lieten het leven. De CCC Bridge richting Gretna was voor veel mensen de enige manier om de stad te verlaten en zichzelf in veiligheid te brengen. Tot ontsteltenis van de vluchtelingen werd door de aangrenzende politie eenheid de brug afgesloten. De mensen die werden tegengehouden waren voornamelijk African-American. Voor hen was het afsluiten van de brug een teken van racisme. De politiechef van Gretna liet weten dat hij zijn verantwoordelijkheid nam om zijn gemeenschap te beschermen tegen de enkele overvallers, verkrachters en moordenaars. Zijn besluit werd gesteund de lokale bevolking en politiek. Zij zien zichzelf niet als racisten.

De presentatoren gaan elk één kant van de brug op onderzoek uit. Maite Vermeulen neemt downtown New Orleans voor haar rekening. Ze bezoekt de African American gemeenschap, spreekt met Wendoll die aanwezig was op de brug en met Moyise die nog steeds bezig is zijn huis te renoveren en het zonder hulp moet doen van de lokale overheid. Frank Westerman gaat kijken in Gretna. Hij spreekt met de burgemeester van toen en volgt de sheriff bij het organiseren van een Thanksgiving dinner voor de allerarmste.

De gemeenschappen lijken zich niet in de ander te kunnen verplaatsen. Beiden presentatoren proberen te achterhalen of een nieuwe orkaan dezelfde maatschappelijke scheidslijnen laat zien.

De Brugdonderdag 18 januari om 21.15 uur op NPO 2