De Monitor: De gezonde schoolkantine gaat mislukken

De wens van de Tweede Kamer om alle schoolkantines in Nederland gezond te maken gaat niet vervuld worden. Van de 2000 schoollocaties halen maar 105 de norm van het Voedingscentrum. Dat is bij lange na niet de 100%, zoals is vastgelegd in een aangenomen motie uit 2009, maar slechts 5%. Zo blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV programma De Monitor.

De Monitor neemt momenteel de aanpak van obesitas onder de jeugd onder de loep. Een van de vele speerpunten van het overheidsbeleid is het uitvoeren van de zogenaamde motie Vendrik uit 2009, waarin scholen zelf verantwoordelijk zijn voor een gezonde school(omgeving). In deze motie, die ook is overgenomen door het kabinet, legt de Tweede Kamer de eis neer dat in 2015 alle schoolkantines gezond moeten zijn. Deze norm gaat dit jaar niet gehaald worden.

De uitvoering van de motie is belegd bij het Voedingscentrum, maar die heeft pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen. Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn vrijwel geen enkele school ongezonde producten heeft verwijderd. Bovendien telt de Brigade maar 11 controleurs die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine af te dwingen.

De Monitor, zondag 1 februari om 22.35 uur op NPO 2.