De Monitor: Dure medicijnen

Er komen steeds meer dure medicijnen op de markt. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de algemene ziekenhuizen te weinig geld heeft om deze dure geneesmiddelen te blijven betalen. Het komt daarom voor dat een ziekenhuis ervoor kiest om een bepaald medicijn dan maar niet voor te schrijven.

Patiënten krijgen dus soms niet de behandeling of het medicijn waar ze recht op hebben. Zo zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen in behandelingen en welke zorg zij kunnen betalen. Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, sprak eerder zijn zorg uit. Hij heeft het vermoeden dat ziekenhuizen soms bepaalde tests, die kunnen leiden tot een dure behandeling, niet uitvoeren.

Het ene ziekenhuis laat zich niet weerhouden door de kosten van behandelingen. Als een patiënt een duur medicijn nodig heeft, dan krijgt die persoon dat. Maar je kunt ook terechtkomen in een ziekenhuis dat zo’n middel niet geeft. Dan moet je hopen dat je wordt doorverwezen naar een ziekenhuis waar je het wel krijgt. In de uitzending komen er mensen aan het woord die in het ziekenhuis een bepaald medicijn niet krijgen, omdat het te duur is.

Als je ziek bent, wil je natuurlijk de beste medicatie. De wetenschap gaat snel en er komen steeds betere geneesmiddelen. De keerzijde is dat die medicijnen vaak peperduur zijn. Budgetten van ziekenhuizen staan hierdoor onder druk. De kosten van dit soort dure medicijnen dreigen ziekenhuizen boven het hoofd te groeien. En er zijn zelfs signalen bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) dat patiënten soms niet de beste behandeling krijgen vanwege de hoge kosten.

Worden deze mensen daarvan op de hoogte gesteld? Ziekenhuizen die patiënten krijgen doorverwezen van andere ziekenhuizen trekken aan de bel. Worden hier patiënten over de schutting gegooid vanwege de hoge medicijnkosten?