De Monitor: In de cel vanwege een openstaande boete

In De Monitor aandacht voor de situatie van mensen die door de overheid worden vastgezet vanwege niet betaalde verkeersboetes. 

Iedere burger die verkeersboetes niet betaalt, wordt uiteindelijk gegijzeld door de overheid. Het is het uiterste dwangmiddel waarbij een burger achter slot en grendel wordt gezet en verdwijnt in een streng gevangenisregime. De wanbetaler wordt dan opgehaald door de politie die hem of haar naar de gevangenis vervoert. Uitzonderingen zijn er nauwelijks zelfs hoogzwangere vrouwen en ernstig zieke mensen neemt de politie mee naar de cel.

In deze uitzending van De Monitor is er uitgebreid aandacht voor de omstandigheden waarin deze mensen terechtkomen. Zijn de gevangenissen wel goed uitgerust om deze mensen de goede zorg te geven? Een anonieme tipgever die voor Justitie heeft gewerkt geeft aan dat het zeer te wensen overlaat. De zorg is niet goed geregeld en soms zijn de hoognodige medicijnen niet beschikbaar. Het kan zelfs enige dagen duren voordat deze gegijzelden over de medicijnen tot hun beschikking hebben. Presentator Teun van de Keuken praat met diverse mensen die gegijzeld zijn geweest en die het aan den lijve hebben ondervonden. Ook een vrouw die zwanger was terwijl ze vast werd gezet voor openstaande boetes komt aan het woord. Verder komen ook politie en justitie aan het woord.