Grote infrastructurele bouwprojecten van de overheid en projecten op het gebied van duurzaamheid leiden vrijwel steevast tot onvrede bij omwonenden. Die vrezen bijvoorbeeld extra overlast van een snelweg of windmolen voor de deur. Of dat hun huis in waarde daalt. Wie bepaalt eigenlijk waar die bouwput moet komen? En hebben omwonenden daarbij nog iets in te brengen? Heb je eigenlijk wel inspraak? Of is het algemeen belang van zo’n project groter dan het individuele belang van omwonenden, en hebben zij gewoon pech dat ze naast die nieuwe snelweg wonen? De Monitor onderzoekt de procedures rond grote bouwprojecten van de overheid en de mogelijkheden van omwonenden om daar invloed op uit te oefenen.


En in het dossier Gegijzeld door de Overheid kijken we hoe het gesteld is in gevangenissen als het gaat om de gezondheid van mensen die door de overheid gegijzeld zijn. Tipgevers tonen aan dat ook hoogzwangere vrouwen worden gegijzeld en dat noodzakelijke medicijnen en behandelingen voor patiënten lang niet altijd voor handen zijn. In eerdere uitzendingen van De Monitor besteden we al aandacht aan deze gijzelingen. Als je te hard rijdt, krijg je van het Centraal Justitieel Incassoburo (CJIB) een verkeersboete. Als je de boete meteen betaalt is er niet zoveel aan de hand. Maar als je niet betaalt, of de boete niet in één keer kúnt betalen, kun je flink in de problemen komen. Het CJIB verhoogt de boete, stuurt deurwaarders langs en als betaling uitblijft volgt het laatste pressiemiddel: gijzeling.
In 2014 stuurde het CJIB 130.000 gijzelingsverzoeken. Als de rechter een gijzelingsverzoek toewijst, kan de persoon in kwestie door de politie van huis worden opgehaald en meegenomen worden naar het Huis van Bewaring. Uiteindelijk kan iemand maximaal 7 dagen per boete worden vastgezet in een Penitentiaire inrichting. Heeft iemand meerdere boetes openstaan, dan kan het aantal dagen in de gevangenis oplopen.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880