De Monitor: Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Gemeentes en andere (semi-)publieke organisaties zoals energieleverancier Essent en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) betaalden afgelopen jaren flinke bedragen voor boventallige werknemers die een overstap maakten naar Maas groep, een commercieel re-integratie en outplacementbedrijf. In veel gevallen ontving Maas groep per werknemer een bedrag van om en nabij een jaarsalaris. Deze medewerkers staan zélf echter vaak na een jaar alweer op straat, zo vertellen zij. De Monitor (KRO-NCRV) sprak hierover met bijna dertig ex-medewerkers van Maas groep.

Volgens hen gaat het om een verdienmodel waarbij Maas groep geld opstrijkt voor kwetsbare werknemers. De ex-medewerkers voelen zich misleid omdat Maas groep een verkeerde voorstelling van zaken zou geven. Een vaste baan blijkt maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd. Ook ontbrak goede begeleiding en werden zij onverwacht afgerekend op het niet halen van omzettargets. ‘Éen van hen vertelt over het grote verloop aan medewerkers bij zijn nieuwe werkgever: ‘Om de haverklap ging er weer eentje weg en werd er weer eentje ontslagen. Ik begon met twee anderen en die zijn alle twee binnen hun jaar ontslagen.’ Maas groep zegt zich niet in het beeld van de ex-werknemers te herkennen en laat weten dat tientallen werknemers wel een vaste baan hebben gekregen.

Maas groep richt zich vooral op overname van werknemers die bij een reorganisatie boventallig zijn geworden. Vaak zijn het 50-plussers die op een zijspoor staan en waar hun werkgever graag vanaf wil. Meerdere ex-werknemers gaven aan actief via LinkedIn door Maas groep benaderd te zijn met de vraag of zij boventallig zijn. Eenmaal op gesprek lijkt de baan snel beklonken. Ook als de werknemer helemaal geen ervaring heeft die nodig is voor de functie van adviseur re-integratie, zoals het doen van acquisitie en het begeleiden van cliënten naar werk. Zodra de overname rond is wordt het overnamebedrag beklonken tussen de oude en nieuwe werkgever.

Gunstige financiële regelingen kwijt

Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt: ‘Een contract niet verlengen kan altijd gebeuren, maar als daar een soort systematiek in zit, dan is het een valkuil.’ Volgens ex-werknemers profiteert vooral Maas groep van de hoge vertrekvergoedingen. De werknemers zijn niet alleen hun baan kwijt bij Maas groep maar ook alle gunstige arbeidsvoorwaarden en financiële regelingen die zij hadden als ambtenaar, zoals een aanvulling op de WW-uitkering en WW-duur tot maximaal zes jaar. Ook ontbreekt bij Maas groep een pensioenregeling.

Voor de oud-werkgever is er een belang om van de medewerker af te zijn. (Semi-) Overheidsinstellingen zoals gemeenten zijn in Nederland namelijk verplicht eigenrisicodrager voor de WW. Dat houdt in dat zij zelf de WW-uitkering en WW-premie moeten betalen als hun werknemer ontslagen wordt of zijn contract niet wordt verlengd. Zodra de werknemer is overgegaan naar een nieuwe werkgever hoeft de oorspronkelijke werkgever niet meer te betalen.

De Monitor: Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’, dinsdag 6 november om 21.25 uur op NPO 2.