De Monitor: Levenseindekliniek voor derde keer op vingers getikt

Het KRO-NCRV programma De Monitor meldt zondagavond dat de toetsingscommissie de euthanasie van een vrouw, die leed aan een ernstige vorm van tinnitus (oorsuizen), als ‘onzorgvuldig’ heeft beoordeeld. De verantwoordelijke arts werkt voor de Levenseindekliniek. Dit blijkt uit stukken die het programma in handen heeft gekregen. Het programma maakte eerder al een reportage over de ziekte en euthanasiewens van de 47-jarige Gaby Olthuis.

Naar het oordeel van de toetsingscommissie ‘leek de patiënte niet uitbehandeld te zijn’. In het stuk staat verder dat de arts van de Levenseindekliniek te weinig onderzoek deed naar alternatieve behandelingen om het lijden te verzachten. Daarmee is de  uitzichtloosheid van het lijden niet voldoende vastgesteld. De Levenseindekliniek stelt ‘verbaasd te zijn over het oordeel en begrijpt niet hoe de toetsingscommissie hiertoe is gekomen.’ Volgens de Levenseindekliniek is er genoeg onderzoek gedaan. 

Volgens de commissie had ook uitgebreider psychiatrisch onderzoek moeten plaatsvinden. Directeur Steven Pleiter van de Levenseindekliniek is het daarmee oneens. De kliniek geeft aan dat de patiënte is gezien door een psychiater. Deze heeft geoordeeld dat het ‘om een lichamelijke hulpvraag’ ging en vond nader onderzoek niet noodzakelijk.

Voor de Levenseindekliniek is dit de derde ‘onzorgvuldig’ in een jaar. In april 2014 oordeelde de commissie dat de wilsbekwaamheid van een bejaarde depressieve vrouw door een psychiater getoetst had moeten worden. In het tweede onzorgvuldige oordeel van augustus 2014 had de arts de ondraaglijkheid van het lijden beter moeten onderbouwen.

De zaak zal zoals altijd worden beoordeeld door het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Sinds de invoering van de Euthanasiewet in 2002 heeft dit nog nooit geleid tot vervolging van de arts.

In de uitzending van De Monitor is een verkorte versie van dit onderwerp te zien, voor het hele verhaal kijk op de site van KRO-NCRV via http://bit.ly/1IRHDmk