Onrust en verdeeldheid in Gelders dorp door stankoverlast van industrie.

Bewoners van het Gelderse Renkum zitten in de stank sinds de papierfabriek in het dorp karton is gaan produceren. Ze kunnen op sommige dagen niet meer in de tuin zitten en maken zich zorgen om hun gezondheid, maar de fabriek doet niks wat niet in hun vergunning staat. Wat doe je dan? De aankomende uitzending van De Monitor (KRO-NCRV) staat geheel in het teken van overlast die wordt veroorzaakt door uitbreidende industrie.

De onrust door een fabriek in een dorpskern staat niet op zichzelf. ‘Van oudsher is er industrie en uiteindelijk komt daar een woonwijk steeds dichterbij. Dat leidt onvermijdelijk tot problemen. Ook omdat fabrieken en industrie vaak oude vergunningen hebben die nog jaren doorkunnen waardoor bewoners in de problemen komen,’ aldus omgevingsrecht advocaat René Rensing. Hij benadrukt dat gemeentes vaak in een spagaat zitten tussen de economische belangen en belangen van bewoners, en dat de inwoners daar soms de dupe van zijn.

Kastje naar de muur
In Renkum doet de fabriek (Parenco) naar eigen zeggen zijn best om de overlast tegen te gaan, maar de inwoners zijn niet tevreden. Bewoners willen dat de gemeente ingrijpt, maar deze zegt dat niet te kunnen, omdat niet zij, maar de provincie de vergunning verleend heeft. ‘Wij zoeken naar een oplossing die de leefbaarheid voor de omwonenden vergroot en de werkbaarheid voor Parenco behoudt. Maar ik heb geen middelen die ik kan inzetten behalve het steeds maar weer op de agenda blijven zetten bij de provincie en bij Parenco,’ aldus wethouder Joa Maouche (GroenLinks).

De provincie kan niet ingrijpen omdat de fabriek zich wél aan zijn vergunning houdt. De bewoners van Renkum worden van het kastje naar de muur gestuurd. Zodra industrie zich aan een vergunning houdt, wordt het voor bewoners erg lastig om iets aan de situatie te veranderen. Ondertussen heerst er verdeeldheid in het dorp.

Eerbeek
In de gemeente Eerbeek proberen ze die positie te voorkomen. Dit dorp, dat ook wel ‘de papierhoofdstad van Nederland’ wordt genoemd, staat vol met papier- en kartonnagefabrieken. Een voorstel voor een nieuw bestemmingsplan van de gemeente doet de bewoners vrezen dat het vergunningen mogelijk maakt die fabrieken een vrijbrief geven om uit te breiden. Uit angst dat de bewoners straks in dezelfde situatie als de inwoners van Renkum zitten, proberen ze het bestemmingsplan hier nog te voorkomen.

De Monitor: Onrust en verdeeldheid door stankoverlast van industrie, op dinsdag 2 oktober om 21.25 bij NPO 2.