De mooiste kloosters van Europa: Leo Fijen keert terug naar Abdij van Orval, de benedictinessen van

De mooiste kloosters van Europa: Leo Fijen keert terug naar abdij van Orval
In de serie De mooiste kloosters van Europa gaat Leo Fijen terug naar abdijen die hij 15 jaar geleden bezocht. In deze eerste aflevering gaat hij weer langs bij Lode van Hecke, de abt van het trappistenklooster Orval, in de driehoek tussen Franbkrijk, Luxemburg en Belgie. De abdij is bekend om het bier en de kaas. Maar daar gaat deze aflevering niet over. Centraal in deze ontmoeting staat de vraag: wat maakt je leven vruchtbaar?
De mooiste kloosters van Europa, dinsdag 22 januari om 17.30 uur op NPO 2 (hh).

De mooiste kloosters van Europa: Leo Fijen keert terug benedictinessen van Lioba in de Provence
In de serie De mooiste kloosters van Europa gaat Leo Fijen terug naar de plek waar hij zijn eerste kloosterserie begon, de abdij van de benedictinessen van Lioba in de heuvels van de Franse Provence. Daar is een weerzien met Elaie Bollen, de abdis die niet kan geloven zonder de twijfel. Ze vertelt dat die vragen er nog steeds zijn, ook omdat ze tot twee keer toe ernstig ziek is geweest. Maar ze heeft in die periode van tegenslag ook geleerd dat het in het leven om overgave en vertrouwen gaat. Want juist toen heeft ze ervaren dat door alle twijfels heen God barmhartig is.
De mooiste kloosters van Europa, dinsdag 23 januari om 17.30 uur op NPO 2 (hh).

De mooiste kloosters van Europa: Leo Fijen ontmoet kartuizer Dom Marcellin Theeuwes, kort voor zijn sterven
Kartuizer Marcellin Theeuwes, een van de contemplatieve leiders van onze tijd, stierf op 2 januari. Kort daarvoor zocht Leo Fijen hem op, vijftien jaar na hun eerste ontmoeting. Marcellin Theeuwes wist dat hij ging sterven en leidde Leo Fijen toch rond in het klooster waar normaal gesproken geen buitenstaander wordt toegelaten. Het gesprek was een les over de kunst van het leven en de kunst van het sterven. Met uitzicht op de plek waar de Brabander Marcellin Theeuwes 3 januari is begraven, sprak deze kartuizer over het sterven. Hij maakte daarbij duidelijk dat een mens van binnen kan stralen en verlangen naar God, ook al gaat de aftakeling verder. Op 1 februari is er in de Caroluskapel te Roermond om 18.30 uur een officiële herdenking van deze prior van de kartuizers, Marcellin Theeuwes.    
De mooiste kloosters van Europa, woensdag 24 janauri om 17.30 uur op NPO 2 (hh).