Joël Broekaert ontrafelt kookgeheimen in De smaak van Joël

Deze zomer neemt culinair journalist Joël Broekaert je mee in de wereld van kookprocessen in zijn programma De smaak van Joël (12 juli, 21.10 uur, NPO 2). In De smaak van Joël ontrafelt hij de geheimen achter alledaagse bereidingswijzen die lang niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken.

De smaak van Joël is een populairwetenschappelijk programma over de technieken die mensen gebruiken en ontwikkelen om eten eetbaarder en lekkerder te maken. In zes afleveringen neemt Joël je mee naar wetenschappers, chefs en smaakmakers en reist hij af naar bijzondere plekken in de wereld waar iets unieks te leren valt over het kookproces van die aflevering. Hij onderzoekt: garen, stollen, lucht toevoegen, aromatiseren, gisten en rijpen. Hoe bak je bijvoorbeeld de perfecte biefstuk? En welke boter gebruik je hier voor?

Joël Broekaert: "Koken is een aaneenschakeling van scheikundige reacties. We maken zelf in de keuken steeds weer nieuwe verbindingen en dus nieuwe smaken. Het was geweldig om dit te mogen tonen in De smaak van Joël en ik ben erg trots op het eindresultaat."

In de eerste aflevering staat het kookproces garen centraal. We zien dat we ons eten garen om het te ontgiften, het beter verteerbaar te maken en bovenal om het lekkerder te maken. Zo bereidt Joël met chef-kok Giel Kaagman de perfecte biefstuk. Ook reist hij naar Engeland, naar toprestaurant ST JOHN. Hier leert Joël hoe je alles, van neus tot staart, van een koe en varken kan bereiden tot een heerlijke delicatesse op je bord.

De smaak van Joël is een productie van Skyhigh TV.

De smaak van Joël, vanaf vrijdag 12 juli om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2