Belgische is Beste Leraar Nederlands 2017

Voor de eerste keer gaat de titel Beste Leraar Nederlands naar België. Tamara Stojákovic, docent op het het Atheneum MXM in Merksum kreeg zaterdagochtend in De Taalstaat (KRO-NCRV) de prijs overhandigd, uit handen van onderwijsminister Bussemaker. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt.
 
Volgens de jury leeft Stojákovic zich in haar leerlingen en hun taalleerproces in, en probeert ze hen met nieuwe media te ondersteunen. Ze maakt en deelt veel materiaal, zoals haar filmpjes. Omdat ze vindt dat ze te weinig tijd heeft voor de leerlingen houdt ze functioneringsgesprekken als alternatief voor mondelinge toetsen.
 
Het verhaal van Tamara Stojákovic (34) is bijzonder. Ze kwam als 11-jarige oorlogsvluchteling uit Bosnië naar België en staat inmiddels alweer zeven jaar voor de klas als lerares Nederlands. Stojákovic probeert zich als docent aan te passen aan de leefwereld van de leerlingen. "Ik vraag mijn leerlingen voortdurend wat ze missen in de lessen, maar denken later in het echte leven nodig te zullen hebben".
 
Er is er een recordaantal van meer dan zevenduizend stemmen uitgebracht.Tamara Stojákovic kreeg van de drie genomineerden de meeste stemmen. De andere leraren die door de jury werden voorgedragen, zijn Henk ter Haar van de gereformeerde scholengemeenschap Guido in Arnhem en Didy Pijpker van het Eemsdeltacollege in Siddeburen. Zij zijn op hun beurt gekozen uit 12 kandidaten die werden voorgedragen door leerlingen en collega's.
 
Alle kandidaten worden door de jury geprezen om hun passie en inzet. De jury bestaat uit lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus-hoogleraar Frans Daems. Onderwijsorganisaties in Nederland en België ondersteunen de verkiezing, net als mede-organisator Onze Taal en dit jaar ook de VRT (het dagelijkse radioprogramma De Bende van Annemie).  Kandidaten uit België kunnen al langer meedingen naar de titel. Voor het eerst werkte De Taalstaat samen met het VRT Radio 1 programma De Bende van Annemie.
 
De zoektocht naar de beste leraar Nederlands wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen, sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be ook in België.

Presentator

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880