Frits Spits presenteert tweede editie Vergeetwoordengala

Na de onvergetelijke uitzending van vorig jaar, organiseert het NPO Radio 1-programma De Taalstaat op zaterdag 9 december de tweede editie van het Vergeetwoordengala. De feestelijke uitzending komt live vanuit het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede, het voormalige Dorestad, tussen 11.00 uur -13:00 uur.

Het gala is een ode aan het Vergeetwoord. Zo komt dichter Jean Pierre Rawie vertellen over zijn liefde voor oude woorden en haalt Ivo Niehe herinneringen op aan Binnenlandse Zaken, het satirische programma waarin gestoeid werd met de taal. Schrijfster Nelleke Noordervliet Beschermvrouwe van het Gezelschap Van Geadopteerde Vergeetwoorden is er uiteraard net als Ton den Boon, de hoofdredacteur van de Dikke van Dale. Taalwetenschapper René Appel maakt een taalnatuuranalyse (TNA) van Godfried Bomans. En de cast van My Fair Lady zingt liedjes uit de musical, in de legendarische vertaling van Seth Gaaikema.

Het Vergeetwoord is een populair onderdeel van De Taalstaat. Duizenden luisteraars hebben al een Vergeetwoord geadopteerd. In ruil voor een adoptiebewijs zorgen zij ervoor dat het vergeten woord weer te horen is in het Nederlands.

Presentator Frits Spits: “De luisteraars blazen met hun boeiende verhalen de woorden een nieuw, tweede leven in. Zoals het woord schroomvallig dat een luisteraar een Nederlandssprekende Russische gids hoorde gebruiken in de Hermitage of de adoptieouder die voor de woordgroep te mijnent zorgt dat 'bij mij thuis' betekent. Heerlijk dat deze woorden dankzij hun adoptie weer klinken in onze taal."

Houders van een adoptiebewijs kunnen het Vergeetwoordengala gratis bijwonen. Aanmelden kan via taalstaat@kro-ncrv.nl

De Taalstaat – Het Vergeetwoordengala - zaterdag 9 december, NPO Radio 1, 11.00 uur -13:00 uur

Presentator

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880