Twee Vlamingen maken kans op titel Beste Leraar Nederlands 2015

Voor de titel 'De beste leraar Nederlands van 2015' zijn dit jaar twee Vlaamse en een Nederlandse docent genomineerd. De prijs werd in 2014 voor het eerst uitgereikt door het KRO-NCRV programma De Taalstaat. Dit jaar konden ook kandidaten uit België worden voorgedragen.  Bert Zurings, docent op het Onze-Lieve-Vrouwencollege in Vilvoorde,  en Jan de Jong, van Mater Salvatoris in Kapellen, maken kans op de trofee. Daarnaast is Arnoud Kuypers van het Candea Collega in Duiven door de vakjury genomineerd.

De afgelopen maanden presenteerden twaalf docenten zich in De Taalstaat op NPO Radio 1. Op de drie leraren die nog in de race zijn, kan vanaf nu worden gestemd op de site van Onze Taal (www.onzetaal.nl).. Zaterdag 16 mei wordt de winnaar op NPO Radio 1 in De Taalstaat bekend gemaakt door onderwijsminister Jet Bussemaker.

Kandidaten werden voorgedragen door leerlingen, ouders of collega's. De jury heeft hen beoordeeld op hun motivatie en de manier waarop ze leerlingen voor het vak Nederlands blijven enthousiasmeren. Volgens hoogleraar en jurylid Peter-Arno Coppen is de leraar Nederlands heel erg belangrijk, terwijl het beroep volgens hem juist onder vuur ligt. "Goed zijn in wiskunde of biologie heeft bij tijd en wijle zijn voordelen, maar van je kennis van het Nederlands ben je je hele leven elke dag afhankelijk”, aldus Coppen. Hij vormt samen met lerares Trudy Coenen en de Vlaamse professor Frans Daems de vakjury. Vorig jaar won Martijn Koek, leraar Nederlands aan het Keizer Karel College in Amstelveen, de titel.

•  De zoektocht naar de beste leraar Nederlands van 2015 wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen, sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be.

Stemmen op de beste leraar Nederlands van 2015 kan tot en met vrijdag 15 mei, 18.00 uur op de site van het Genootschap Onze Taal: www.onzetaal.nl