De Vergelijkers: welke keuze is beter voor het milieu?

Steeds meer mensen willen duurzame keuzes maken. Maar als je er wat langer bij stil staat dan heeft vrijwel ieder alledaags product zo z’n voors en z’n tegens. Best lastig dus om je groene voornemens uit te voeren. Sofie van den Enk en Daan Nieber helpen je in het nieuwe KRO-NCRV programma De Vergelijkers met praktische tips en nuttige inzichten op weg bij het maken van groene keuzes. Vier afleveringen lang, vanaf donderdag 17 oktober, 21.45 uur, NPO 3.

Vergelijkingen
Wat is het verschil in milieu-impact tussen een sojaburger en een biologische hamburger? En is het milieu beter af als je voor katoenen kleding kiest, of is synthetisch toch duurzamer?
In De Vergelijkers wordt ook het milieueffect tussen een papieren krant en een online krant vergeleken. Is iedere dag een nieuwe krant niet zonde van de bomen?
Ook het verschil tussen een all inclusive vakantie en een kampeervakantie komt aan bod in het programma. Om dit verschil te bepalen logeert Daan een paar dagen in een all inclusive hotel in Benidorm. Want hoe duurzaam is een lopend buffet en die regendouche in het hotel? En valt dit te vergelijken met wat kampeerders onbewust achterlaten in de natuur nadat de tent is opgevouwen?

Daan Nieber: “In De Vergelijkers zijn wij geen groene moraalridders die de kijker met een opgeheven groen vingertje wijzen op wat ze wel en niet zouden mogen doen ten behoeve van het milieu. We laten de verborgen milieu impact van zaken zien, zoals de gevolgen zijn van ons groeiende datagebruik. We ontkrachten of bevestigen aannames die we doen; Is een natuurproduct als katoen wel milieuvriendelijker dan synthetische stoffen? En we komen tot opmerkelijke inzichten; Benidorm-bezoeker van het eerste uur André Hazes was misschien wel een ecotoerist avant la lettre... Uiteindelijk is het aan ons consumenten om te bepalen wat we belangrijk vinden en op basis daarvan keuzes te maken.’’

Sofie van den Enk: “Ik ben heel blij dat ik in deze tijd aan dit belangrijke onderwerp een bijdrage kan leveren in de vorm van De Vergelijkers. Waar vroeger alleen klimaatgekkies zich bezighielden met dit onderwerp, is het nu voor iedereen. We hebben een toegankelijk programma gemaakt waar je iets aan hebt. Daar ben ik trots op!”

Jochem de Jong, mediadirecteur KRO-NCRV: “Als KRO-NCRV vinden we dat we meer naar elkaar moeten omkijken. Niet alleen naar de samenleving, maar vanzelfsprekend ook naar het milieu. De Vergelijkers geeft inzicht in ons eigen consumentengedrag. Welke keuzes maken we daarbij? Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk en laten zich daardoor leiden in hun dagelijks leven. Met dit programma helpen we hen, maar ook de rest van Nederland, een stukje op weg.”  

De Vergelijkers, vanaf donderdag 17 oktober om 21.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 3