De Reünie: Met gevaar voor eigen leven ebolapatiënten verzorgen

In De Reünie van zondag 3 april (20.20 uur, NPO 1) staat klas 4 Havo van het Christelijk Lyceum Almelo uit 1979 centraal. In deze uitzending gaat Patrick met Ronald terug naar Sierra Leone waar hij hulp bood tijdens de ebola-crisis in 2014. Ronalds zus zat ook in de klas. Zij kampte met een ernstige fobie.

Op het hoogtepunt van de ebola-crisis in 2014 vertrekt Ronald Kremer naar het zwaar getroffen Sierra Leone. Ronald is noodhulp-coördinator en verpleegkundige bij Artsen zonder Grenzen. Hij gaf wekenlang in een noodhospitaal medische hulp en menselijke bijstand aan de vele doodzieke patiënten. Dat deed hij met gevaar voor eigen leven, want besmettingsgevaar lag continu op de loer. Patrick gaat met Ronald terug naar Sierra Leone, waar hij wordt geraakt door de keiharde realiteit van de vele graven op de nabijgelegen begraafplaats.

Ingrid is doodsbang voor overgeven, zowel bij een ander als bij zichzelf. Jarenlang weet ze dit te verbergen, maar het heeft een enorme impact op haar leven. Ze twijfelde lang over het krijgen van kinderen, werd geen gymlerares hoewel ze dat graag wilde en sloeg op de vlucht wanneer man en kinderen ziek waren. Een combinatie van therapie en medicijnen maken haar uiteindelijk los uit de wurggreep van haar fobie. Naar de Chinees gaan blijft echter lastig, maar samen met Patrick neemt ze de proef op de som.

In deze klas zat ook Petra die nu de moeder is van de Europees Kampioen timmeren. Daarnaast vertelt Ellen over haar 750 kilometer lange fietstocht door Afrika.

De Reünie, zondag 3 april om 20.20 uur op NPO 1