De Reünie: Een stap terug doen om toch de beste te worden

Op zondag 20 december (20.20 uur, NPO 1) staat in De Reünie klas 3 Mavo van Groen van Prinsterer uit Leeuwarden, 1992, centraal. Patrick ontvangt topgrensrechter Erwin Zeinstra, hij vlagde vorig jaar de finale van de Champions League. Oud-pester Marieke biedt haar excuses aan Ester aan, haar slachtoffer op de middelbare school. En welke typisch Friese dingen doet deze klas?

Erwin Zeinstra staat in de grootste voetbalstadions ter wereld. Als grensrechter maakt hij deel uit van het team van topscheidsrechter Björn Kuipers en vlagde hij bijvoorbeeld vorig jaar de finale van de Champions Leage. Aan Patrick vertelt Erwin wat hij zelf overhoudt aan de finale van dit miljoenenbal van het voetbal. Een schijntje natuurlijk als je het vergelijkt met de voetballers zelf, maar Erwin kent zijn plaats. Hij doet het niet voor het geld, zelfs niet voor de eer. Want als assistent-scheidsrechter kent niemand hem. En hij weet het zelf: ‘Als scheidsrechter was ik te bescheiden. Pas toen ik een stapje terug deed en grensrechter werd kon ik de beste worden.’

Zoals op vrijwel alle scholen werd ook op de gemoedelijke Groen van Prinsterer Mavo in Leeuwarden gepest. Marieke treiterde Ester, het bleke meisje met het rode haar. Volwassen geworden realiseert Marieke zich dat ze dat vooral deed omdat ze zelf op de basisschool ook werd gepest. Vastbesloten om op de middelbare school bij de populaire meisjes te horen, richtte ze haar pijlen op Ester, in wiens kwetsbaarheid ze haar eigen angst herkende. In een aangrijpende reportage zien we hoe Marieke nu haar excuses aanbiedt aan Ester.

En in deze klas uit Leeuwarden natuurlijk ook leerlingen die zich bezighouden met typische Friese dingen, zoals skûtsjesilen en het ‘Fryske Liet’. En niet te vergeten de ‘Blubbering’ van Tytsjerk: Johan doet jaarlijks mee aan deze autocross die dwars door een diepe bak blubber voert.

De Reünie, zondag 20 december om 20.20 uur op NPO 1.