De Reünie: het taboe rond seksueel misbruik (HH)

Therese lijkt een  sterke en zelfbewuste vrouw van rond de 50. Maar in haar zitten meerdere persoonlijkheden die ze sinds haar jongste jeugd heeft ontwikkeld. Rond haar dertigste heeft ze ontdekt waarom: ze is jarenlang seksueel misbruikt door haar opa. In KRO De Reünie (van 27 augustus NPO1, 20.30 uur) vertelt Therese aan Patrick Lodiers hoe ze omgaat met de negen verschillende persoonlijkheden die ze een tijd lang in zich had, en hoe ze nu actief is om andere misbruikte vrouwen en meisjes van hun schaamte af te helpen. In deze aflevering staat het Van Lodensteincollege uit Amersfoort (brugklas 1976) centraal.

Ook klasgenote Geertje is in haar jeugd jarenlang misbruikt, ook door een familielid. Beiden doen in KRO de Reunie voor het eerst  hun verhaal. Zo hopen ze dat taboe op seksueel misbruik te doorbreken.

Beide vrouwen zaten in de jaren 70 op het reformatorische Lodensteincollege uit Amersfoort.  Een gesloten gemeenschap waar op school nauwelijks aan seksuele voorlichting werd gedaan. De klas vertelt openhartig hoe ze daar nu op terugkijken, en of er een verband bestaat dus hun scholing en opvoeding en het seksueel misbruik.

Voor Tera waren de regels op school en in de kerk te streng. Als ze twintig is lukt het haar om zich er aan te ontworstelen. Tera vertelt hoe bevrijdend dit voor haar geweest is. De Reünie neemt haar mee terug naar haar school en kerk.

Veel klasgenoten zijn trouw gebleven aan de kerk en zijn daar erg gelukkig mee. Gerrit is zelfs nu een beroemd kerkorganist en speelt over de hele wereld.

KRO De Reünie, donderdag 27 augustus, 20.30 uur op NPO 1.

*Let op: dit is een herhaling van zondag 19 april 2015