De Reünie: Je slaapt niet, iedereen stinkt en het eten is vreselijk. Het is fantastisch!

In aflevering 2 van de nieuwe reeks van de Reünie op zondag 8 november (20.20 uur, NPO 1) zijn de ogen gericht op de 3e Klas IVO Mave Den Bosch uit 1992. Patrick Lodiers ontvangt oud-leerling Gerd-Jan, één van de beste zeilers ter wereld, in de klas. Gerd-Jan ervaarde zijn schoolperiode als een groot gevecht, maar bracht het tot de Engelse universiteit en hij zeilde de wereld rond.

Met 9 mannen bijna een jaar lang op een bootje zitten om de wereld rond te zeilen, Gerd-Jan vindt het te gek. Hij is dan ook één van de beste zeilers ter wereld en deed dit jaar mee met de Volvo Ocean Race.

Dat Gerd-Jan de beste werd lag niet voor de hand. Hij is zwaar dyslectisch en zijn schoolperiode was één groot gevecht. Tot hij in een zeilboot stapte en zag dat hij daar altijd als eerste de finish bereikte. Hierin zou hij wél heel goed kunnen worden. Hij besloot nog harder te werken op school en schopte het zo tot een Engelse universiteit.

En nu zeilt hij dus de wereld rond. Tijdens een race waar je je niet kan wassen, bijna niet slaapt en alleen maar eet uit een zakje. Toch laat hij met plezier aan Patrick zien hoe dat gaat aan boord. Patrick mocht zelfs een stukje meezeilen.

Op deze IVO Mavo zat ook Maurik. De slimste jongen van de klas, maar ook de vreemdste volgens zijn klasgenoten. Toch hadden ze een zwak voor hem. In de periode dat Maurik veel werd gepest gingen ze massaal om hem heen staan om hem te beschermen.

Patrick ging bij Maurik op bezoek om te kijken hoe het hem vergaat en wat er in die tijd met hem aan de hand was. Dan blijkt dat pas vrij recent is vastgesteld dat Maurik autistisch is. Aan Patrick vertelt hij hoe hij probeert ondanks zijn beperkingen toch een leven voor zichzelf op te bouwen.

De Reünie, zondag 8 november om 20.20 uur op NPO 1.