De Reünie: opgravingen in concentratiekampen (HH)

Ivar spit als 7-jarig jongentje al in de grond van zijn woonplaats Middelburg. Op zoek naar schatten en scherven. Het is dan ook geen verrassing als Ivar na zijn school archeologie gaat studeren. Hij specialiseert zich eerst in landbouwarcheologie, daarna houdt hij zich bezig met Tweede wereldoorlog-archeologie. Dat houdt in dat hij veel opgravingen doet in de concentratiekampen. In deze aflevering staat het 6 VWO van het Stedelijk Scholengemeenschap uit Middelburg centraal.

Inmiddels is hij de ‘huisarcheoloog van Kamp Westerbork’, en heeft hij in 2014 de gaskamers van concentratiekamp Sobibor ontdekt.

Patrick Lodiers gaat met hem mee terug naar Middelburg. Daar laat Ivar ons de schatten zien die hij als 7jarig jongentje opgroef. Maar we ontmoeten daar ook de moeder van Ivar. Zij vertelt ons hoe zij als klein meisje haar eigen vader zag worden afgevoerd door de Gestapo. En hoe hij op de trein wist te ontsnappen.

Als Patrick daarna met Ivar naar de opgravingen in Sobibor gaat vertelt de archeoloog: ‘Zo had mijn opa hier ook kunnen liggen’. 

De Reünie, donderdag 3 september 2015, 20.30 uur op NPO 1.

*Let op: dit is een herhaling van zondag 3 mei 2015