De Reünie: Van pester in de klas tot held in de Ridderhof

In de eerste aflevering van de nieuwe reeks van De Reünie (1 november, 20.20 uur, NPO 1) staat klas 4 vbo van het Scala  College uit 1998 centraal. Een van de oud-leerlingen die presentator Patrick Lodiers ontvangt is Adem, destijds een pester, maar sinds april 2011 een held. Adem speelde een belangrijke rol tijdens de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Adem is op school een enorme pester. Zo erg dat de leerlingen daar nu nog nare herinneringen aan hebben. Dat Adem gegroeid is blijkt als hij de klas zijn oprechte excuses maakt voor zijn gedrag van toen. En dat hij nu zelfs is uitgegroeid tot held die vele mensenlevens heeft gered.

Want Adem is in april 2011 in winkelcentrum De Ridderhof als Tristan van der V. binnenstormt. Adem wordt neergeschoten, maar bloedend en bijna bewusteloos van de pijn rent hij langs de winkels om andere bezoekers te waarschuwen. Hij weet zo tientallen mensen te redden van mogelijke kogels.

Patrick Lodiers gaat met Adem terug naar de plek waar hij werd neergeschoten. De pester van toen vertelt hoe hij de mensen waarschuwde. En dat hij de naam van de schutter nog steeds niet wil uitspreken.

In de uitzending ook het verhaal van Aart, opgevoed door een sportieve moeder maar zelf op een gegeven moment 120 kilo. Tot zijn moeder ziek wordt en overlijdt. Aart besluit af te gaan vallen en heeft zijn zinnen gezet op de marathon van Rotterdam. Voor zichzelf, maar ook uit eerbetoon voor zijn moeder. Wij volgen Aart op de dag dat hij de marathon gaat lopen.

De Reunie, zondag 1 november om 20.20 uur op NPO 1.