KRO De Reünie: Nederlandse jongeren in Noord-Italië (HH)

In deze aflevering van KRO De Reünie (6 augustus, 20.30 uur, NPO 1) staat De Europese school in Varese (Noord-Italië) centraal. Oud-leerlingen van 2 VWO van 1978 vertellen in KRO De Reünie over hun jeugd in Noord-Italië, waarbij meer dan de helft van de klasgenoten nog steeds in het buitenland zijn gebleven.

Geert-Paul is de sportiefste van de klas. Met zijn 49 jaar vliegt hij nog steeds als professioneel waterskier over het water. In de Reünie vertelt hij gepassioneerd dat hij het waterskiën van zijn vader heeft geleerd. Helaas is de relatie met zijn vader niet onverdeeld positief. Zijn vader is getekend door zijn jeugd in een Jappenkamp en is daardoor waarschijnlijk nooit de vader geweest die Geert-Paul zich had gewenst. Toch praat hij desondanks heel liefdevol over zijn vader.

Bijzonder liefdevol is ook het verhaal van Niels. Hij vertelt dat hij sinds een jaar zijn allerbeste vriend en voormalig klasgenoot Jaap moet missen. Na een kort en hevig ziekbed is Jaap een jaar geleden overleden aan een hersentumor. In de Reünie vertelt Niels hoe belangrijk de vriendschap met Jaap voor hem is geweest.

Acht van de 14 klasgenoten wonen nog steeds in het buitenland. Zo is er Eline. Zij werkt in het prachtige operagebouw van Monaco en nodigt de hele klas uit haar daar komen te bezoeken. Hans zegt – tot hilariteit van de klasgenoten - dat hij dat  best wil, maar alleen als ze ter plekke ook een optreden regelt voor zijn Amersfoortse hardrockband.

Het is opmerkelijk hoe goed alle klasgenoten nog Nederlands spreken. Ze zijn allemaal opgegroeid in Noord-Italië en meer dan de helft van de klas is ook in het buitenland blijven wonen. De meesten zijn bijzonder positief over het feit dat ze niet in Nederland zijn opgegroeid. Vooral omdat ze daardoor een bredere blik op de wereld hebben ontwikkeld. Maar als de kroketten en drop te sprake komen, zijn ze toch allemaal blij dat ze ook Nederlands zijn.  

KRO De Reünie, zondag 6 augustus, 20.30 uur, NPO 1