KRO De Reünie: verliefd op Ghanese voetballer

Jolanda loopt in Ghana de mooie Ghanese voetballer Abu tegen het lijf. Ze wordt verliefd, en door haar bemoeienis lukt het Abu om in Nederland en België profvoetballer te worden. Maar een echte topvoetballer wordt haar man niet. Daarop besluit Jolanda om alles in Nederland op te geven en Abu’s droom uit te laten komen: een voetbalschool in Ghana. De school in het armoedige noorden van Ghana is een groot succes, de twee kinderen die ze samen krijgen hebben inmiddels ook goed onderwijs, maar Jolanda begint zich af te vragen: heb ik niet teveel opgegeven om de droom van mijn man waar te maken? In deze aflevering van KRO De Reünie (zondag 26 april, 20.20 uur, NPO 1) staat het 6 VWO uit 2001 van het Nifterlake College uit Maarsen centraal. 

De hele Atheneum klas uit Maarssen weet nog hoe feeëriek Rani opgroeide: in een van de bijgebouwen van Kasteel De Haar bij Utrecht. Haar moeder werkte destijds in een kringloopwinkel, waar weggegooide ‘welvaartsresten’ werden verkocht: kleding, meubelen enzovoorts. Nu werkt Rani zelf in een activiteitencentrum met psychiatrische patiënten, waar ze met hen samen een winkel in tweedehands spullen runt. Want Rani spant zich met liefde in voor deze mensen, die volgens haar net als spullen vaak te makkelijk door de maatschappij worden afgedankt.

De klas deed eindexamen in 2001, het jaar dat de vliegtuigen de Twin Towers in New York binnenvliegen. Voor Bart is deze gebeurtenis bepalend geweest voor het onderwerp waarop hij als geschiedenisstudent afstudeerde: Amerikaanse oorlogsfilms. KRO De Reünie is samen met hem naar de oorlogsfilm van dit moment gegaan: American Sniper. 

KRO De Reünie, zondag 26 april, 20.20 uur op NPO 1.