Olympische en Paralympische ploeg van Sydney 2000 bij elkaar in De Reünie

In deze speciale uitzending van De Reünie (zondag 31 juli, 20.20 uur, NPO 1) heeft de redactie maar liefst 90 olympische en paralympische sporters die in de zomer van 2000 in Sydney actief waren bij elkaar gekregen voor een unieke Reünie. Deze ploeg sporters was met in totaal 55 medailles extreem succesvol tijdens de Olympische Spelen. Met onder andere Esther Vergeer, Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband en Anky van Grunsven en kijken we terug op de successen van 2000.

Presentator Patrick Lodiers ondervraagt in het nieuwe Reünie-gymzaal decor meer dan 60 atleten over hun blijdschap en teleurstellingen, over teamspirit, over wat ervoor komt kijken topsporter te zijn. Dankzij de openhartigheid van de sporters lukt het Patrick Lodiers om alle facetten van het topsporterbestaan te belichten.

Rolstoeltennisster Esther Vergeer debuteerde in Sydney en won meteen 2 gouden medailles. Ze was vooral onder de indruk van de steun van de supporters die ze kreeg in het sportgekke Australië. Pieter van den Hoogenband vertelt dat hij na zijn overwinning op Ian Thorpe zelfs verkleed over straat moest omdat hij ineens zoveel Australische fans had. 

Schaatser Jeroen Straathof vertelt hoe hij graag aan de Paralympische Spelen wilde meedoen, nadat hij in 1994 al aan de Olympische Winterspelen had meegedaan. Hij vroeg aan de slechtziende baanwielrenner Jan Mulder of hij plaats mocht nemen op zijn tandem. Jan vertelt hoe hij onder de indruk is van hoe getraind Jan is, en hoe hij in de finale alle zeilen moet bijzetten om uiteindelijk goud te winnen. In de schuur van Jan beleven ze hun gouden race nog één keer.

De paralympiërs en olympiërs vinden elkaar in de extreme keuzes die ze gemaakt hebben voor de sport. Zoals Inge de Bruyn die vertelt waarom ze ervoor koos om in haar eentje in Amerika te gaan trainen. Rolstoeltennisser Robin van Ammerlaan koos ervoor om naar Sydney te gaan terwijl zijn vrouw elk moment kon bevallen.

De dubbelpartner van Robin, Ricky Molier, maakte na de spelen van Sydney een aantal verkeerde keuzes. Hij belandde in een circuit van drugssmokkelaars en zat uiteindelijk 3 jaar in een Deense gevangenis. Nu tennist hij weer en slaagde er zelfs bijna in om zich voor de Spelen in Rio de Janeiro te plaatsten.

Ook faalangst en perfectionisme is iets dat de sporters bindt. Hockeyster Minke Booij zat door haar faalangst in Sydney meer op de WC dan ze op het veld stond. Met professionele hulp kreeg ze later meer plezier in het sporten. Aan Patrick vertelt ze dat ze in haar privéleven hetzelfde meemaakte toen haar gehandicapte zoontje werd geboren. Ze had angst over hoe het jongetje zou opgroeien, en pas na een aantal jaren leerde ze om van haar zoontje te genieten.

Paralympisch atleet Jurjen Engelsman, gehandicapt omdat hij zijn onderbeen moet missen, heeft een bijzonder keuze gemaakt. Toen zijn vrouw geen kinderen kon krijgen en ze een kind wilden adopteren kozen ze er bewust voor om een gehandicapt kind te adopteren. Hun zoontje Xan mist net als zijn vader een onderbeen, maar laat zien dat je daar heel goed mee kan hockeyen.

De Reünie van de Paralympische Ploeg van Sydney 2000, zondag 31 juli, 20.20 uur