Reünie Special: de militairen van Kandahar

De Reünie brengt in deze special 10 militairen bij elkaar die in 2007 door Nederland waren uitgezonden naar Kandahar. Landmacht, luchtmacht en medewerkers van het militaire hospitaal zaten daar voor de ISAF-missie om Afghanistan weer op te bouwen. Met indrukwekkende verhalen vertellen de militairen wat ze hebben meegemaakt, onder welke omstandigheden ze moesten werken en wat de impact van de missie is geweest op hun persoonlijke leven.

Erik werkte in het militaire hospitaal in Kandahar. De patiënten die hij op de operatietafel kreeg maakten zo’n indruk op hem dat hij er thuis niet meer van kon slapen. De post traumatische stress-stoornis die daarna bij hem wordt vastgesteld zorgt ervoor dat hij verder afglijdt en eigenlijk niet meer verder wil. Jan Kooijman bezoekt Erik tijdens zijn EMDR-therapie. Erik vertelt hoe hem dit helpt zijn trauma’s te verwerken, maar ook hoe het schrijven van een boek en het optreden in theaters daarbij helpt.

Patrick was in Kandahar commandant van de Nederlandse draagploeg, verantwoordelijk voor de ceremonies die plaats vinden als een militair sneuvelt en met het vliegtuig terug gaat naar Nederland. Hij vertelt hoe hij samen met aalmoezenier Eric het afscheid van de gesneuvelde soldaat 1e klasse Tim Hoogland heeft georganiseerd en hoe daardoor een vriendschap is ontstaan tussen hem en de aalmoezenier.

Anthony heeft al verschillende missies achter de rug als hij in 2007 in Kandahar is. Hij is daar verantwoordelijk voor het onderhoud van de F-16’s. Maar het gezin van Anthony wordt steeds angstiger als hij op missie gaat, waarna hij besluit om Defensie te verlaten en ander werk te zoeken. Hij bezoekt nu pretparken waar hij verantwoordelijk is voor de veiligheidscontrole van achtbanen. Toch blijft Anthony de onvoorwaardelijke kameraadschap van het leger missen.

Deze Reünie special geeft een mooi inzicht in het leven van een militair en wat voor offers zijn maken voor hun werk. Hoe nuttig is deze missie naar Afghanistan uiteindelijk geweest, wat hebben ze bereikt? En is er wel genoeg waardering voor hun werk?

De Reünie Special, donderdag 30 november 2017, NPO 1 20.25 uur