Succesvolle Millennium-trilogie bij KRO-NCRV vanaf 21 december

Elf jaar na zijn dood leeft het werk van de Zweedse detectiveschrijver/journalist Stieg Larsson nog altijd. Zowel als boek als als film is zijn Millennium-trilogie uitgegroeid tot een wereldwijde hit. Vanaf 21 december zendt de KRO-NCRV deze succesvolle trilogie uit op NPO 3.

Larsson schreef zijn 2000 pagina’s tellende Millennium-trilogie in zijn vrije tijd en overleed kort voor de uiteindelijke publicatie van de drie boeken. De trilogie over Mikael Blomkvist, onderzoeksjournalist bij het tijdschrift Millennium, en computerhacker Lisbeth Salander werd een eclatant succes. Larsson werd meermaals postuum bekroond en was in 2008 wereldwijd de op een na best verkochte schrijver. In totaal gingen zijn boeken al ruim 20 miljoen keer over de toonbank. Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. De films werden alle drie uitgebracht in 2009. De hoofdrollen worden gespeeld door Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral die laatste maakt furore als de geniale hacker en getormenteerde en rebelse punker Lisbeth Salander.

Detectives: Millennium deel 1: Mannen die vrouwen haten
In de drie delen staan de tegenpolen Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander centraal. Onderzoeksjournalist Blomkvist probeert in Mannen die vrouwen haten een veertig jaar oude moordzaak te ontrafelen. Met de hulp van de uiterst intelligente, maar even gecompliceerde, hacker Salander komt hij een duister familiegeheim op het spoor.

Detectives: Millennium deel 1, maandag 21 december, 22.40 uur, NPO 3.
 

Detectives: Millennium deel 2: De vrouw die met vuur speelde
Het hierop volgende deel draait om een drievoudige moord. Twee journalisten die voor Blomkvist's blad Millennium schreven en de voogd van Salander vinden de dood. Op het moordwapen worden Salanders vingerafdrukken aangetroffen, maar de jonge vrouw is onvindbaar. Blomkvist gelooft heilig in haar onschuld.

Detectives: Millennium deel 2, dinsdag 22 december, 22.35 uur,NPO 3
 

Detectives: Millennium deel 3: Gerechtigheid
In het laatste deel ontdekt Blomkvist de relatie tussen vrouwenhandel, Salanders verleden en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar zal Salander meewerken? Ze vertrouwt niemand meer en zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

Detectives: Millennium deel 3, woensdag 23 december, 22.55 uur, NPO 3.