De Adventsverwondering - aflevering 20: Joseph Oubelkas

In het NCRV-programma De Verwondering ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Op 13 december is Joseph Oubelkas te gast in het boshuisje van De Verwondering. Op deze derde zondag van Advent horen we hoe hij bijna vijf jaar lang onschuldig in de gevangenis zit. Zijn eerste boek over die tijd 400 brieven van mijn moeder bereikte met 14 drukken de bestsellerstatus.
Oubelkas heeft zijn gevangenschap omarmd en onderdeel gemaakt van zijn leven omdat hij niet verbitterd wil raken. ‘Situaties waar je in verzeild raakt, kun je vaak niet veranderen, maar de manier waarop je ermee omgaat wél’, aldus Joseph Oubelkas. Hij realiseert zich dat wat hij heeft meegemaakt niet uniek is. Ook vandaag zitten er overal mensen onschuldig vast in landen met corrupte regimes.
Wat heeft het reikhalzend uitzien naar en het eindeloos wachten op vrijlating hem gekost? Maar minstens zo belangrijk: wat heeft het hem gebracht?
Een gesprek over doorzettingsvermogen, medemenselijkheid in de donkerste diepten en over de schoonheid in de alledaagse dingen.

De Adventsverwondering, zondag 13 december om 08.25 uur bij de NCRV
op NPO 2