De Verwondering - aflevering 4: Nazmiye Oral

Komt verwondert u hier mensen! In de maanden augustus en september zendt de NCRV een speciale zomerserie van De Verwondering uit. Annemiek Schrijver praat met prominente gasten die frank en vrij durven praten over de inzichten die zij hebben gekregen in het leven. Ze ontvangt Raoul Heertje, Joris Linssen, Leon de Winter, Nazmiye Oral, Jan Marijnissen, Peter R. De Vries en Marianne Thieme voor een half uur zomerse inspiratie vanuit haar boshuisje in Lage Vuursche.

Nazmiye Oral groeide op met de regels en tradities die haar ouders meebrachten uit Turkije toen ze als gastarbeiders naar Nederland kwamen. Maar Nazmiye koos haar eigen pad, wat veel strijd opleverde, vooral met haar moeder.

Hierover maakte ze voor het Holland Festival de voorstelling “Niet meer zonder jou”, een ontmoeting tussen een moeder met een traditionele moslimachtergrond en een (vrijgevochten) dochter die de tradities heeft losgelaten maar wél haar plek opeist in het gezin.

De muziek die Nazmiye heeft uitgekozen, Le Sacre du Printemps van Stravinsky, is onlosmakelijk verbonden met het moment dat ze koos voor zichzelf en voor vrijheid.

Het bracht haar een leven met kunst en onbegrensde mogelijkheden.

NCRV De Verwondering, zondag 23 augustus om 08.30 uur bij de NCRV op NPO2.