De verwondering : Leo Bormans

In het NCRV-programma De verwondering ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Op de eerste zondag in het nieuwe jaar is Leo Bormans te gast in het boshuisje van De verwondering. Hij schreef de trilogie: The World Book of Happiness, The World Book of Love en The World Book of Hope. Over geluk, liefde en hoop sprak hij met prominente wereldburgers als Kofi Annan en Herman van Rompuy.

Bormans noemt zichzelf een doorgeefluik van kennis. Hij vindt zichzelf niet belangrijk: zijn naam staat bijvoorbeeld niet op de kaften van zijn boeken over geluk liefde en hoop. Met zijn boeken wil hij de lezer aanmoedigen grote dromen te koesteren, tegenslag te omarmen en er iets mee te doen.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is voor hem een grote bron van inspiratie. Hij vindt dat we tegenwoordig meer naar de verschillen dan naar de overeenkomsten kijken en dat dit andersom zou moeten zijn. We verschillen minder van elkaar dan we denken en zouden ons meer druk moeten maken over de gelijke rechten die wij als mensen hebben, wereldwijd en op alle niveaus. Zelf heeft hij in zijn eigen dorp contact met Afghaanse vluchtelingen. Door te kijken naar wat hij gemeenschappelijk heeft met hen, komen zij hem en hij hen steeds nader.

De verwondering, zondag 3 januari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2