De Verwondering: Aldith Hunkar

In het NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Journaliste Aldith Hunkar woont en werkt in Nederland, maar de liefde bracht haar jaren geleden naar Jamaica. Ze werd geboren in Suriname, groeide op in Maleisië, Brazilië en Tunesië. Het heeft deze wereldburger een brede blik op de wereld gebracht waarmee ze Nederland soms met verbazing bekijkt.

Hunkar groeide op in een Rooms-Katholiek gezin maar besloot als kind dat ze niet meer naar de kerk wilde. Spiritueel voelt ze zich verwant aan de rastafari, een levensbeschouwelijke stroming geworteld in het Oude Testament en gericht op leven in verbinding met de natuur. Het is een emancipatoire beweging die in Jamaica ontstaan is onder de zwarte bevolking die door het slavernijverleden onderaan de sociale ladder stond.

Aldith Hunkar is dankbaar voor wat het leven haar heeft gebracht. Het gedicht Fasen van Herman Hesse verwoordt voor haar het leven zelf dat altijd verandert en één en al beweging is.

De Verwondering, zondag 8 september om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.