De Verwondering: Bertho Nieboer

Gynaecoloog Bertho Nieboer werd geboren in Libanon en was twee maanden oud toen hij werd geadopteerd door een Nederlands stel. Hij groeide op in Renswoude. Over zijn afkomst weet hij niets, maar dit jaar hoopt hij met zijn gezin zijn geboorteland te ontdekken.
Bertho groeit op in een calvinistisch gezin, een gelovig nest. “Ik heb God van mijn ouders overgenomen.” Zijn gedrevenheid en temperament zullen met zijn Libanese roots te maken hebben, vermoedt hij.

Die gedrevenheid is voelbaar wanneer hij over zijn werk als gynaecoloog praat. Hij wil goed naar zijn patiënten luisteren en daar de tijd voor nemen. Tijd die hij meestal niet heeft, maar toch neemt. Op Twitter is hij actief als Dokter Bertho. “Ik wil als arts laagdrempelig en toegankelijk zijn.”

Bertho’s tekst komt uit het boek Eindelijk Thuis van priester Henri Nouwen. Dankbaarheid als discipline spreekt Bertho aan. Dat is volgens hem een bovenmenselijke oproep, maar iets dat goed is om na te streven. Bertho identificeert zich met de oudste zoon in het verhaal van de Verloren Zoon. De zoon die het thuis bij zijn vader maar saai vond, maar niet zag dat alles al van hem was.

Inspirerende tekst
Dankbaarheid als discipline houdt een bewuste keuze in. Ik kan ervoor kiezen om dankbaar te zijn, zelfs wanneer ik me gekrenkt en afgewezen voel. Het is verbazingwekkend hoeveel gelegenheden zich voordoen waarin ik kan kiezen voor dankbaarheid in plaats van een jammerklacht.

Als ik bekritiseerd word, dan kan ik ervoor kiezen om dankbaar te zijn, ook al voel ik in mijn hart de verbittering opwellen. Ik kan er dan voor kiezen om over goedheid en schoonheid te spreken, ook al voel ik nog steeds een innerlijke behoefte om iemand te beschuldigen, om te letten op wat niet deugt.

Ik kan ervoor kiezen om te luisteren naar de stemmen die vergeven en te kijken naar de gezichten die lachen, zelfs als ik de woorden van wraak hoor en van haat vetrokken gezichten zie.
Uit: ‘Eindelijk Thuis’, Henri Nouwen.

De Verwondering, zondag 21 januari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.