De Verwondering: Broeder Marc Loriaux

Zondag 29 januari is Broeder Marc Loriaux (1960) te Gast in de Verwondering. Hij praat met Annemiek Schrijver over het monnik-zijn.

In het benedictijnse Liobaklooster te Egmond-Binnen leidt hij het aan God gewijde leven, waar hij als jongeman voor koos. Hij gaf er niet alleen een studie medicijnen maar ook een grote liefde voor op. Jaren later zou Loriaux ontdekken dat de relatie met de geliefde weliswaar beëindigd was, maar de liefde zelf niet: “Als je echt van iemand houdt, blijft dat doorgaan, dat stopt niet.”

Marc Loriaux is naar eigen zeggen ‘zo orthodox als de pest’, maar in de loop der tijd is hij creatiever geworden in de omgang met de leerstellingen van Rome. De benedictijnse monnik, die als puber een aantal ‘wilde jaren’ doormaakte, is uiterst gevoelig voor het feit dat orthodoxie nogal eens gebruikt wordt om een ander te veroordelen: “Een spiritualiteit die niet menselijk is, is de naam spiritualiteit niet waard. We moeten onze eigen menselijkheid, en dus ook die van de ander, serieus nemen.”

In De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver wekelijks een gast uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gast mee in de stilte van de zondag, om met hen toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

De Verwondering, zondag 29 januari om 07.55 uur bij de NCRV op NPO 2